O capador

O Capador Cada vez son menos os capadores que quedan no país, aínda que non será pola necesidade deles, sobre todo no eido político. Bromas á parte, o capador era unha figura característica no mundo rural galego. O capador ía de aldea en aldea anunciando os seus servizos facendo soa-lo pito de capador (ver seguinte apartado) cunha tonada característica e diferente da doutros oficios como o afiador, por exemplo.O seu labor fundamental era capa-los porcos para que o cocho dese boa carne para a matanza. Antigamente os capadores tamén realizaban operacións de vesícula biliar, abrindo o paciente para extrae-la vesícula e despois coser cunha tripa de porco. A falta de hixiene e de ferramenta cirúrxica adecuada facía que a meirande parte das veces o paciente mórrese debido ás infeccións causadas.  O capador soía compaxina-lo seu oficio co de campesiño, xa que só deste traballo sería imposible vivir. Así mesmo, tamén era habitual que nas aldeas algún dos vecinos soubese face-los labores máis básicos dun capador. 

                                                                                        

      Por Rafael Quintía 

Advertisements
Published in: on Novembro 16, 2007 at 3:02 pm  Deixar un comentario  

The URI to TrackBack this entry is: https://foldeveleno.wordpress.com/2007/11/16/o-capador/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Deixar unha resposta

introduce os teu datos ou preme nunha das iconas:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair / Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair / Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair / Cambiar )

Google+ photo

Estás a comentar desde a túa conta de Google+. Sair / Cambiar )

Conectando a %s

%d bloggers like this: